Dnia 15 grudnia uczniowie rozszerzający język angielski z klasy 3B pod opieką Pani Profesor Iwony Kunickiej-Kawszyn po opanowaniu słówek związanych z rodzajami żywności, zdecydowali się w praktyczny sposób wykorzystać zdobytą wiedzę. W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia uczniowie postanowili podzielić się na dwa zespoły i zrobić świąteczne pierniki. Przynieśli potrzebne składniki, rozdzielili zadania i zabrali się do pracy, korzystając z przepisu przetłumaczonego wcześniej na język angielski. Było to połączenie nauki i zabawy, ponieważ uczniowie porozumiewali się ze sobą po angielsku. Po upieczeniu pierników, część z nich została zjedzona, a reszta zabrana do domu i czeka na pierwszą gwiazdkę. Poniżej dołączamy przepis, który wykorzystywali uczniowie, abyście również mogli z niego skorzystać.
RECIPE FOR GINGERBREAD COOKIES
Ingredients for about 100 pieces
-550 grams wheat flour (plus a bit more for forming cakes)
-300 grams honey (with unnatural honey ginger breads soften faster than with real honey)
-100 grams sugar powder
-120 grams butter
-1 egg
-2 teaspoons baking soda
-30/40 grams gingerbread cookies flavor (or less, if flavor is strong and good quality)
-cocoa (not necessarily only for color, would give 2 teaspoons)
Heat up honey and butter inn little pot, until it melts, cool down. Add the rest of ingredients and knead then or mix up. If the dough is too soft, you need to cool it down (it will be better to forming cakes). Roll it out on a table to 2-3 millimeters thickness, adding flour if necessary (thicker gingerbreads are more soft after baking). Cut gingerbreads with any shapes and lift them on a plate lined with a baking sheet. Bake about 8-10 minutes in 180 degrees. Sugar-coat or decorate with a chocolate after baking. Gingerbreads after baking are tough, later they will soften (it should be stored in tightly closed box). They are easy to store for a long period of time even couple months. They can be baked a few weeks before Christmas, leaving sugar-coating for later.