26 lutego 2020 odbyły się piąte zajęcia w ramach projektu Akademia Ciekawej Chemii. Pani Doktor Grażyna Chwatko wygłosiła wykład pt. ”Chemia w życiu codziennym – konserwacja żywności”, krótko przedstawiła metody konserwacji żywności dzieląc je na biologiczne, fizyczne, chemiczne i mieszane – poznaliśmy takie pojęcia jak: tyndalizacja, apertyzacja, przypomnieliśmy sobie co to liofilizacja, marynowanie, peklowanie. W dalszej części pani doktor przedstawiła najważniejsze dodatki do żywności takie jak: sól kuchenna, cukier, barwniki, aromaty, zwróciła uwagę na cel ich dodawania – ciekawostki: salmonella ginie w żywności przy pH<4, zaś pleśnie dopiero gdy pH<2!
Studentki Koła Naukowego Chemii Kosmetycznej przygotowały doświadczenia nt. wpływu soli i benzoesanu sodu na rozwój drożdży, pokazały wulkan z sody oczyszczonej, sok z buraka czerwonego– dokładnie betaninę jako naturalny wskaźnik pH i eksperyment, który zrobił na nas największe wrażenie: kameleon, w którym wykorzystano stały CO2 i błękit bromotymolowy.
Tekst: Aleksandra Szczypkowska 2a
Zdjęcia: Karolina Pakuła 2c