Od rana 9 czerwca 2017 roku po całej szkole rozchodziły się piękne zapachy ponieważ…
…po raz drugi odbyły się w naszej szkole WARSZTATY ZDROW(SZ)EGO GOTOWANIA. Podczas kilkugodzinnego spotkania grupa ochotników, zainteresowanych nowinkami kulinarnymi, przygotowywała smaczne i wartościowe potrawy – przekąski. Wartościowe, czyli oparte na naturalnych składnikach, na naszej rodzimej ‘super żywności’ – m.in. kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, siemieniu lnianym. Wykorzystano mnóstwo warzyw, owoców i ziół, które dostarczyli uczniowie prosto z grządki J. Stanowiły one bazę odżywczych koktajli, chociaż zielone akcenty pojawiły się również w słodkich ciastkach.
W warsztatach uczestniczyli: Katarzyna Maj, Tymoteusz Karczewski, Szymon Sochocki, Jakub Dańczak, Barbara Wiesiołek, Małgorzata Kunicka, Oliwia Jankowska, Dominika Stanisławska, Zuzanna Kłos, Natalia Piasta – pod czujnym okiem pani Iwony Kunickiej-Kawszyn.
Młodzież przygotowała aby później można było spróbować:
- lemoniadę z kwiatu czarnego bzu;
- domowy jogurt w dwóch wersjach: truskawkowej i korzennej;
- chlebek jaglany z sosem czosnkowym;
- odżywczy koktajl oczyszczający z botwinką, roszponką, pokrzywą, truskawkami;
- kisiel z siemienia lnianego z musem z czarnej porzeczki;
- koktajl ze szpinakiem i malinami;
- czekoladowe ciasteczka ze świeżą miętą;
- ciasteczka gryczane z kardamonem;
- ciasto marchewkowe z orzechami.
Specjalne podziękowania należą się właścicielom sklepu z bakaliami „DZIADYGA” mieszczącego się przy ulicy Krakowskiej w Łowiczu za przekazanie produktów na warsztaty.