I Liceum Ogólnokształcące

TYDZIEŃ DLA ZDROWIA

Ubiegły tydzień –  od 28 listopada do 02 grudnia 2016 roku w naszej szkole obfitował w szereg wydarzeń…

mających na celu promocję zdrowego stylu życia. Wszystko odbywało się pod hasłem „Tydzień dla zdrowia”, choć mamy nadzieję, że postawy prozdrowotne na stałe zagoszczą w życiu każdego licealisty.

W poniedziałek zaczęliśmy zachęcać do dbałości o swój organizm. Od rana trwał konkurs na „FIT ŚNIADANIE”. Potrawy przyniesione przez uczestników nie tylko wyglądały niezwykle apetycznie, ale były też bardzo zdrowe. O miejsce na podium walczyły różne sałatki, ciasto szpinakowe i jogurt naturalny z płatkami i owocami. Komisja konkursowa stanęła przed trudnym wyborem, komu przyznać pierwsze miejsce.

Wyniki zostały ogłoszone w świeżo odnowionej stołówce i przedstawiały się następująco:

I miejsce – Katarzyna Rześna (2a)

II miejsce – Katarzyna Maj (1a)

III miejsce – Gabriela Gawrońska (1a)

W poniedziałek i środę klasy trzecie wysłuchały prelekcji pani pielęgniarki Moniki Więcek-Maj na temat zapobiegania schorzeniom układu krążenia. We wtorek 29 listopada klasy pierwsze uczestniczyły w spotkaniu z dietetykami – panią Justyną Wójcik-Bogacz i panią Aleksandrą Lebiodą. Otrzymaliśmy wiele cennych wskazówek dotyczących właściwego odżywiania.

Tego samego dnia w ramach „Tygodnia dla zdrowia” odbyły się warsztaty kulinarne pod okiem pani Iwony Kunickiej – Kawszyn. Podobno mężczyźni to najlepsi kucharze, ale mimo to w warsztatach udział wzięło 11 dziewcząt z klas pierwszych, drugich i trzecich. Była to dla nas nie tylko lekcja przygotowywania zdrowych potraw, ale również poszerzenia wiadomości w zakresie zapotrzebowania organizmu na poszczególne produkty oraz ich wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy ruszyć pełną parą w dzień nie możemy zapomnieć o nawodnieniu. Nasze zajęcia zaczęłyśmy od przygotowania napoju pozytywnie wpływającego na pracę trzustki. W ogromnej ilości obowiązków i braku czasu nie czytamy etykiet i nie wiemy jak bardzo sztuczne są spożywane przez nas produkty np. mleko. Teraz już mamy alternatywę, jak w prosty i szybki sposób możemy przygotować zdrowe mleko kokosowe w naszym domu.

Mimo zimy u nas zdecydowanie królowała zieleń! Zapach tarty oraz zupy szpinakowej roznosił się po całej szkole. Żadna z nas nigdy wcześniej nie próbowała soku z pietruszki, który jest gwarancją odporności w okresie zimowym i nie tylko. Oczywiście nie zabrakło znakomitych wypieków. Udało nam się przygotować ciasto fasolowe polecane przez goszczące u nas panie dietetyk oraz „jabłka pod kruszonką”. Udowodniłyśmy również, że nawet pizza może być „fit”, gdyż przygotowałyśmy ją na bazie cukinii. Na liście przyrządzonych przez nas potraw znalazła się również sałatka z tuńczyka.

Pierwszego grudnia, w związku ze Światowym Dniem Walki z AIDS, na szkolnym korytarzu pojawiła się profilaktyczna gazetka o zakażeniach wirusem HIV. Wielu z nas nie miało świadomości jak wiele osób w Polsce i na świecie jest zarażonych. Wiemy też jak unikać tego śmiercionośnego wirusa, na którego nie wynaleziono jeszcze skutecznej metody zwalczania.

W piątek 02.12.2016r. w naszej szkole gościliśmy niezwykłe osoby, Zbigniewa Wojdę koordynatora ds. transplantologii CSK MON/WIM w Warszawie oraz panią Krystynę Rutkowską (14 lat po przeszczepie wątroby). W czasie spotkania uczniowie obejrzeli poruszający film, wysłuchali historii pani Krystyny, zapoznali się z prawnymi procedurami i aspektami dotyczącymi przeszczepów, wysłuchali mitów i niejasności związanych z przeszczepianiem organów i szpiku kostnego. Na koniec można było zadawać pytania i rozwiewać wątpliwości oraz zabrać ze sobą oświadczenie woli – deklaracje dotyczącą zgody na pobranie naszych organów do przeszczepu.  Bardzo często unikamy tematu śmierci, mając pewność, że to nie czas na tak trudne rozmowy. To spotkanie uświadomiło nam jak kruche jest życie. Warto poświęcić czas na krótką rozmowę z bliskimi, by w losowych sytuacjach uniknąć trudności i móc uczynić coś wspaniałego dla drugiego człowieka.

,

Zwieńczeniem wszystkich naszych przedsięwzięć był „Maraton Fitness” zorganizowany w piątek 02 grudnia. Maraton był imprezą kończącą i podsumowującą cały „Tydzień dla zdrowia”. Wzięło w niej udział ponad 20 miłośników sportu. Spotkanie rozpoczęło się rozgrzewką przygotowaną przez Natalię Szkopiak, uczennicę naszego liceum. Następnie warsztaty taneczne przeprowadziła instruktorka Zumby i Urbanhize pani Joanna Gałka-Walczykiewicz oraz nasza nauczycielka pani Agnieszka Jarka. Najwytrwalsi, najbardziej zaangażowani uczestnicy otrzymali różnego rodzaju nagrody i upominki sponsorowane przez rodziców naszych uczniów i lokalne firmy.

W tym miejscu serdecznie dziękujemy sponsorom imprezy:

  1. Fitness Academy s.c. W. Żyto, M. Plesiński
  2. Zakład Optyczny E. Cechniak
  3. Sklep Agata J. Kłos
  4. Zakład Dziewiarski “Bratex” S. Bryła
  5. Zakład Dziewiarski “Roan” R. Osadowski
  6. Producent strojów kąpielowych “GABBIANNO” J. Cieślak
  7. Kopalnia Piasku Maurzyce M. Szkopiak

tydzien_zdrowia_22

Organizatorzy Tygodnia dla Zdrowia to Samorząd Uczniowski oraz opiekunki: p. Ewelina Kapusta, p. Monika Kleczyńska i p. Magdalena Kumosińska